Norsk
Gamereactor
artikler

Frihet i høysetet: Spillbransjens beste sandkasser (1)

Del 1 av 2: Sandkassa i barnehagen mister sin appell etter noen år, men vi slutter aldri å lengte etter åpne verdener der vi kan gjøre akkurat hva vi vil...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

De kalles gjerne sandkassespill, fordi de plasserer deg midt i en stor verden der du selv bestemmer hvor ferden går videre. Du får din egen, private lekegrind, som ofte er fylt til randen av skjulte hemmeligheter, spennende oppdrag og interessante plasser. Det er ikke det minste rart at open world-sjangeren er blant de mest populære i spillbransjen, og her er noen av de aller beste.

Les også: Frihet i høysetet - Del 2

Elite: Dangerous: Her snakker vi i grunnen mer om en åpen galakse enn en åpen verden. Med romskipet ditt får du sjansen til å utforske tusenvis av stjernesystemer på tvers av hele universet, som alle har sine egne planeter. Etter at Horizons-tillegget kom ut ble dessuten antall planeter du kan besøke nede på overflaten høyere, siden man nå har en kul rover å kjøre med. Det er ingen tvil om at dette er et spill egnet for de eventyrlystne, og skulle ikke utforskning være din greie kan du heller kose deg med kampsystemet eller fylle forskjellige roller i det intergalaktiske samfunnet. Hva med å frakte varer mellom stjernene, som et slags lasteskip i lysets hastighet?

HQ
Dette er en annonse:

The Witcher 3: Wild Hunt: Fjorårets gigantiske rollespill var ikke bare et av 2015-sesongens største spill, men et av de største noensinne. Det var derfor aldri noen tvil, Geralt of Rivias tredje eventyr måtte med på lista! Spillet tar deg til flere store, åpne områder, som alle har sitt eget særpreg. Takket være design i mesterklassen blir det aldri kjedelig å utforske omgivelsene, og de få gangene det ikke er en quest, et interessant sted eller en skjult hemmelighet i nærheten, vil du kunne nyte synet av den nydelige naturen i stedet. Den er skapt med en imponerende detaljrikdom, og det samme gjelder byene og tettstedene som yrer av liv. Det er en herlig totalpakke, og nå har vi ikke engang nevnt Gwent!

HQ

Far Cry 4: Det fjerde Far Cry-spillet kommer ørlite grann bedre ut enn sin eminente forgjenger, først og fremst fordi kartet ved roten av Himalaya-fjellene utforsker det vertikale planet enda bedre enn Far Cry 3. Området er delt inn i seks soner som alle har sine egne karakteristikker, og mye takket være vingedrakten er det en fryd å bevege seg rundt. Det hjelper også at landet er rikt på kulturskatter og templer fra fortiden, samt spennende dyreliv som du kan utnytte til din egen fordel. Det er alltid like vanskelig å bestemme seg. Skal jeg legge meg opp i åsen og ta ut alle vaktene fra avstand, eller skal jeg fly inn med vingedrakten og leke Rambo fra hustakene? Kanskje jeg skal gå til angrep fra ryggen til en elefant?

HQ
Dette er en annonse:

Grand Theft Auto V: En liste som dette kommer selvsagt ikke utenom GTA-serien, og det femte spillet hevet den allerede skyhøye listen til et helt nytt nivå. Når det gjelder åpne verdener vil mange si at Rockstar er de alle beste, og du skal bruke bra mange timer på å oppleve alt Los Santos og omegn har å tilby. Det er vakkert å se på, og det hjelper selvsagt at hele spillet speiler og parodierer vårt eget samfunn ved hver eneste mulighet. Storby, ørken, fjelltopper, skog og sjø. Du finner alt sammen i GTA V, og denne gangen kan man til og med gå online!

HQ

Fallout: New Vegas: Vi valgte Fallout: New Vegas over Fallout 3 og Fallout 4, fordi spillet byr på en anelse bedre totalpakke når det gjelder selve spillverdenen. Selv om alle tre byr på store områder som oser av atmosfære er det nemlig noe spesielt med New Vegas. Litt som i den ekte, nåtidens Las Vegas er det alltid noe å ta seg til her, og miljøene er fulle av herlig variasjon. Obisidian klarte virkelig å skape en verden som bar preg av å være revet i stykker av menneskehetens råskap, både av atombombene og folkene som utrolig nok overlevde dem. Det var makeløst å utforske New Vegas, stedet der to øyeblikk nesten aldri er like.

HQ

The Elder Scrolls V: Skyrim: Litt som med GTA er også Skyrim selvskreven på en liste som dette. Mange holder forgjengerne Morrowind og Oblivion enda høyere, men det er liten tvil om at Skyrim hadde en større innvirkning på spillbransjen. Her fikk vi en utrolig vakker verden å utforske, som føltes naturlig på tross av imponerende variasjon i miljøene. Fra de kalde Markarth-fjellene til den tette Falkreath-skogen, var alt skapt med en lidenskap vi ikke ser så altfor ofte i spillbransjen. Skyrim føles som en levende, pustende verden, og så dukker til og med dragene opp! Takket være moddere har dessuten det visuelle nivået holdt seg oppe, og nå som dette også kommer til den nye konsollversjonen (til PS4 og X1) vil folk kunne kose seg med Skyrim i enda flere år fremover.

HQ

Minecraft: Det svenske suksessspillet skiller seg ut fra de andre på listen, men Minecraft bør så absolutt nevnes når man snakker om frihet. Her kan du nemlig ikke bare gå hvor du vil, men bygge praktisk talt hva du vil. Minecraft er på mange måter den sanne definisjonen på et sandkassespill, med sine tilfeldige genererte omgivelser som du kan forme helt etter eget ønske. På toppen av dette er det mulig å besøke steder andre spillere har bygget opp sammen, og det skorter ikke på imponerende prosjekter å nyte synet av. USS Enterprise i full størrelse? Check. Hele King's Landing fra Game of Thrones? No problem.

HQ

Red Dead Redemption: Da de bygget opp den ville vesten-verdenen i Red Dead Redemption beviste Rockstar for alvor at de er mestere på open world spill. Dette skilte seg dramatisk ut fra GTA-spillene, men opplevelsen var fortsatt like oppslukende og gjennomført. Det er en nytelse å ri gjennom landskapet på den trofaste hesten din. Det er som å være midt i en westernfilm, med alt det innebærer. På toppen av brutale skuddvekslinger og pokerspilling i saloonen, hadde spillet dessuten en spennende historie, dynamisk vær og masse kule steder å besøke på det romslige spillkartet.

HQ

Burnout Paradise: Racingspill satt til åpne verdener har blitt mer og mer vanlig, men ingen spill har så langt klart å toppe Burnout Paradise på dette området. Paradise City og området rundt var ikke bare vakkert å se på, det stod også for ufattelig mange muligheter for fartsgale sjåfører. Skilt og veisperringer å knuse, samt vanvittige hopp, gjorde dette til et kanonspill, spesielt hvis man tok turen online for å spille med andre galninger. Det hjalp naturligvis også at fartsfølelsen var upåklagelig og at utvikler Criterion hadde truffet balansen mellom arkade og balansert gameplay der ferdigheter og reaksjonstid stod i sentrum.

HQ

Assassin's Creed IV: Black Flag: Å ta til det åpne hav som sjørøver var akkurat hva Assassin's Creed-serien trengte etter noen år med stagnering i spill som føltes veldig like. Plutselig hadde serien fått en solid dose eksotisk krydder, og et sett med nye strenger å spille på. Dessuten føltes det utrolig godt å dykke ut i det krystallklare, karibiske vannet, på jakt etter begravd gull og andre skjulte skatter. Samtidig var særpreget til Ubisoft største suksesserie bevart, og på denne måten fikk man det beste fra begge verdener. Med mindre du hater spisse hatter og skjeggete karer, er Assassin's Creed IV: Black Flag vel verdt en gjennomspilling. Faktisk er dette er det mest komplette og varierte spillet i serien så langt.

HQ


Loading next content