Norsk
Gamereactor
artikler

Kommentar: Nintendo er ikke i gaming-bransjen

Nintendo er ikke i bransjen for å please hardcore gamere, de er i bransjen for å gjøre spill til lettfordøyelig underholdning...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det blir alltid diskusjon fordi Nintendo har store mengder spill med tegneserie-grafikk, enkle historier og lekent gameplay. Det blir alltid diskusjon fordi Nintendos konsoller mangler kraften som er standarden på moderne konsoller. Det blir alltid diskusjon fordi Nintendo har alternative kontrollere med skjermer og bevegelsessensorer. Og i disse diskusjonene overværer alltid argumentet om at Nintendos konsoller ikke er for hardcore gamere. Og igjen i disse diskusjonene tar alltid noen til motmæle og sier «...men Nintendo har disse og disse spillene for voksne» og «Nintendo setter gameplay foran grafikk». Hva hvis jeg forteller deg at Nintendo ikke er i bransjen for å please deg som er lidenskapelig opptatt av spill? Hva hvis jeg forteller deg at Nintendo er i bransjen for å please moren og faren din?

Alt Nintendo har gjort siden de brøt ut av formelen med Wii, har de gjort for å treffe barnefamilien og den sosiale vennegjengen. Foreldre som ikke er lidenskapelig opptatt av spill, men som har et forhold til Nintendos historie, og vennegjengen i Friends anno 2017. Dette er folka Nintendo ønsker å selge til, selv om de selvfølgelig skal tilby litt for gameren også. De ønsker ikke å være ekskluderende.

Er du i tvil? Ta en kikk på markedsføringen til Nintendo de siste årene. Hvor mange av reklame glorifiserer sosialt selskap, familietid, og spill som lett, tilgjengelig underholdning? Nettopp. Er det én ting som reflekterer hvordan Nintendo ønsker å bli oppfattet blant folk så er det deres egen markedsføring, som de bruker millioner av dollar på i året.

Kommentar: Nintendo er ikke i gaming-bransjen
Identifiserer du deg ikke med noe av det som skjer i dette bildet? Det er kanskje ikke så rart, siden du ikke er den Nintendo ønsker å treffe.
Dette er en annonse:

Det er ingenting galt med deg som lidenskapelig gamer hvis du digger konsollene og spillene til Nintendo, men det er ikke deg de forsøker å treffe med konsollene. Det finnes et overveldende antall spill på PC, Xbox, og Playstation som ikke er barnevennlige. Når man er en forelder er man opptatt av å finne ting som oppholder og underholder barnet ditt. Da høres det mer tiltrekkende ut å hoppe på Goombaer enn å skyte ned sopp-infiserte mennesker i et virkelighetsnært drama. Nintendo tilbyr trygg underholdning, og det vinner over de som ikke er interessert i spill.

Det betyr ikke at du er mindre opptatt av spill hvis du elsker alt Nintendo lager, men det betyr at du foretrekker å spille spill på andre premisser enn de som spiller på PC, Xbox, eller PlayStation. Enten det, eller så henger du igjen på Nintendo-nostalgien fra 90-tallet.

Majoriteten av kommersielle Hollywood-filmer er på samme måte laget for å underholde. Enkle historier som er lette å fordøye. Tydelige karakterer. Filmer som man kan se med vennegjengen og med familien fordi de er ufarlige og forutsigbare. Man vet hva man får med en Hollywood-film, og det er nettopp de de ønsker. Det betyr likevel ikke at Hollywood ikke har noen filmer som er voldelige, har intrikate historier, eller er voksne, men det er ikke der de legger kruttet.

Nintendo har nesten flere fellestrekk med Hollywood enn de har med Microsoft og Sony. Begge jobber med underholdning som har familien og den sosiale vennegjengen i fokus. Begge eksperimenterer med ny teknologi for å endre på opplevelsen - Nintendo med bevegelse, og alternative kontrollere, Hollywood med 3D og Imax. Og begge holder seg til forutsigbare rammer som er trygge for mottakeren.

Dette er en annonse:
Kommentar: Nintendo er ikke i gaming-bransjen
Det å eksperimentere med teknologi er som oftest et tegn på at man ønsker å appelere til flere mennesker. Fordi gimmicks er fint for de som ikke er lidenskapelig opptatt av noe.

Hvis du ikke liker tanken på at du som spiller på Nintendo er i samme bås som de som ser på Hollywood-filmer, så har jeg også en annen bås til deg (jeg liker å putte ting i båser): Studio Ghibli. Motargumentasjonen for at Nintendo er for barn, er ofte at Zelda er for voksne folk som liker spill. Med utgivelsen av Nintendo Switch kom The Legend of Zelda: Breath of the Wild, og det har så langt høstet svært gode kritikker. Det er ingen tvil om at Zelda-serien er spill for blant annet voksne gamere, men det er ikke voksenspill. Det er som filmene Studio Ghibli - det kan nytes av både unge og voksne. Mange barnefilmer opererer gjerne på to lag - et lag for barna og et for voksne. Det er i kraft av dette Nintendo designer størsteparten av spillene sine. Både barna og foreldrene skal kunne nyte det.

Det er på tide å kalle en Goomba for en Goomba. Hvis du spiller på Nintendo er det mest sannsynlig fordi du er a) et barn, b) forelder som spiller med et barn, eller c) i 20-årene og på et vors. Er du derimot d) en klassisk gamer, er du i minoriteten, og det er ikke deg Nintendo helt ønsker å ha på konsollen. Bare litt. Men ikke så mye.



Loading next content