Norsk
Gamereactor
artikler

Alt du må vite om Xbox One X

Det har vært mye forvirring rundt den kommende konsollen, så her håper vi å oppklare alt du lurer på.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Vi er nå en måned unna lanseringen av Microsoft sin neste konsoll, Xbox One X, og vi får stadig mer informasjon om hva konsollen kan få til. Det finnes ikke tvil om at dette blir den sterkeste konsollen på markedet, noe som blant annet betyr at den er betraktelig kraftigere enn Xbox One og Xbox One S. Problemet er bare at dette også har skapt en del forvirring angående akkurat hva konsollen er og hva den kan få til. Er dette den såkalte "neste generasjonen" av konsoller? Vil det komme eksklusive spill til den? Kommer alle spill til å ha en bildeoppløsning på 4K (3840 × 2160 piksler)? Blir alle spill bedre på Xbox One X? Dette er bare noen av spørsmålene mange fortsatt har, så jeg har bestemt meg for å forhåpentligvis oppklare flesteparten av disse i denne artikkelen.Da passer det godt å starte med et mest grunnleggende; maskinvaren.

Alt du må vite om Xbox One X

La oss starte litt småavansert, og snakke om akkurat hva som er inne i den lille boksen. Da Microsoft først offentliggjorde at de jobbet med det de da kalte Project Scorpio var det de skrøt mest av at konsollen ville ha 6 teraflops med kraft. Slettes ikke verst når PlayStation 4 Pro har omtrent 4.2 teraflops og en vanlig Xbox One har 1.31 teraflops. Dette betyr veldig enkelt at den kommende konsollen i utgangspunktet er over tre ganger så sterk som originalen. Nå skal det nevnes at CPU-en ikke er oppgradert i like stor grad, noe som setter visse begrensninger til dette, men det er uansett ikke tvil om at konsollen blir ekstremt mye sterkere enn de andre konsollene på markedet.

Slikt gir rom for å ha mer på skjermen samtidig, noe som igjen fører til at det er mer som må lastes inn på skjermen. Ekstra informasjon på skjermen kunne skapt problemer, men Microsoft har heldigvis også økt RAM-en, som i korte trekk vil si minnet til konsollen, fra 8GB (5GB brukt til spill) DDR3 på Xbox One til 12GB (9GB brukt til spill) GDDR5 med høyere hastighet på Xbox One X. Dermed kan utviklerne for eksempel ha flere personer på skjermen samtidig, ha kortere lastetider, mulighet til å se lengre, og lignende ting som gjør at flere ting kan skje på en gang uten at du merker problemer i spillet.

Dette er en annonse:

Nå kunne jeg gått enda grundigere til verks, men for å gjøre det enkelt: Xbox One X blir uten tvil den sterkeste konsollen på markedet. Spørsmålet er bare hvordan utviklerne vil utnytte dette.

Alt du må vite om Xbox One X

Akkurat her har det vært mye diskusjon og forvirring. Blant annet virker det som om mange tror at alle spill vil være i 4K på Xbox One X. Dette kan dere bare glemme med en gang. Det er som sagt ikke tvil om at X-en blir den sterkeste på markedet, men den er fortsatt ikke sterk nok til å kjøre alt i 4K. Du vil uansett ikke ha problemer med å finne spill som vil være i 4K på konsollen. Av nyere og kommende spill vet vi blant annet at Assassin's Creed: Origins, Crackdown 3, FIFA 18, Forza Motorsport 7, The Evil Within 2 og Sea of Thieves vil være i ekte 4K. Poenget er bare at man ikke kan si at ALLE spill vil være i ekte 4K på konsollen. Microsoft har selv spesifisert at mange spill også vil bruke den såkalte "checkerboard"-teknikken (som også brukes av mange PS4 Pro-spill) for å få spillene til å se ut som de er 4K. Dette er ikke noe å kimse av, for veldig mange ser ikke forskjellen på denne teknikken og ekte 4K.

En av grunnene til at det ikke er alle spill som vil være 4K er at den kommende konsollen ikke vil få noen eksklusive spill som kun er laget med den i tankene. Microsoft har nemlig sagt at denne konsollen vil være en del av Xbox One-familien, og dermed vil absolutt alle spill som kommer til X-en også komme til Xbox One og Xbox One S. Derfor må de fleste utviklere begrense spillet sitt litt. Det koster en del penger å lage penere spill som er laget med 4K i tankene, og siden flesteparten av spillene også vil komme til andre konsoller kommer ikke alle utviklere til å bruke de ekstra kronene på å forbedre ting minioriteten vil ha nytte av.

Dette er en annonse:
Alt du må vite om Xbox One X

Så har vi selvsagt alle som ikke eier en 4K-TV. Har man da bruk for en Xbox One X? Ja, men det spørs om det er verdt prisen for deg. De siste månedene har Microsoft endret litt på uttalelsene sine, og sier nå at man også vil se forskjell på litt eldre TVer. De stiller nemlig ingen krav til at alle spill skal bruke den ekstra kraften konsollen byr på til å få spillet i 4K, men at de fleste utviklere står fritt til å bestemme selv hva de skal bruke den til. Har du en TV som ikke tilbyr 4K vil du blant annet kunne se forbedrede teksturer, jevnere kanter og lignende siden konsollen visstnok skal være flink til å nedskalere 4K til andre typer TVer (super sampling).

Dette vil du også se i noen av de spillene som allerede er på markedet, og som du kanskje allerede eier. Som tilfellet er med PlayStation 4 Pro vil det nemlig også komme oppdateringer som forbedrer spill som allerede er ute på markedet. Igjen er det helt opp til utviklerne hvordan de forbedrer spillene sine. For at spillene skal få merket "Xbox One X Enchanced" må de enten ha forbedret bildeoppdatering, høyere bildeoppløsning eller nå støtte fantastiske farger og kontraster takket være High Dynamic Range (HDR). Du kan finne listen over både nye og gamle spill som vil gjøre dette i
denne stadig voksende listen.

Alt du må vite om Xbox One X

Hva så med spillene som ikke er "Xbox One X Enchanced"? Som nevnt over vil Xbox One X være en del av Xbox One-familien, og vil derfor kunne bruke (du må kjøpe en Kinect-adapter for å bruke det systemet) og spille alt de andre konsollene i familien kan gjøre. Dette inkluderer nye spill, bakoverkompatible spill og mer. Også her har det vært mye forvirring. Enkelte tror at absolutt alle spill vil se bedre ut på den nye konsollen, noe som ikke stemmer. Spill kan ikke på magisk vis plutselig se bedre ut på sterkere maskinvare. Dette betyr at mange spill vil se helt like ut på de tre Xbox One-konsollene. Unntakene her er spill som bruker det som kalles dynamisk bildeoppløsning, sliter med å holde en jevn bildeoppdatering og/eller som kan få bedre teksturjevnhet / teksturfiltrering.

Førstnevnte handler om at spillet vil nedjustere bildeoppløsningen om det merker at maskinvaren ikke vil klare å opprettholde bildeoppdateringen på grunn av "svak" maskinvare. Siden Xbox One X er mye sterkere enn forgjengerne vil ikke spillet måtte gjøre denne justeringen. Dermed vil bildet alltid, forhåpentligvis, være så klart som mulig.

Når det kommer til bildeoppdateringen vet vi alle at det ikke er alle Xbox One-spill som alltid klarer å holde denne på topp. Mange spill lover 30 eller 60 bilder i sekundet, men vil i praksis ofte senkes betraktelig som følge av at maskinvaren ikke er sterk nok. Med den ekstra kraften i Xbox One X vil mange av disse nå kunne opprettholde bildeoppdateringen. Her er det viktig å bemerke at et spill som maks har 30 bilder i sekundet ikke plutselig vil kunne spilles i 60. Dette avhenger av hva utviklerne har fastsatt i spillet. Tillater spillet det som kalles en ulåst bildeoppdatering, altså at oppdateringen kan være så rask som maskinvaren gir rom for, vil derimot bildeoppdatering kunne gå høyere enn du noen gang har sett i det før.

Et annet punkt som vil kunne forbedres om spillet er skapt for det er bedre teksturfiltrering. I korte trekk vil dette si at det blir mindre "screen tearing" (alstå at enkelte deler av bildet henger etter resten av det når ting beveger seg), samtidig som teksturene blir klarere.

Alt du må vite om Xbox One X

Visuelt vil altså Xbox One X by på en rekke forbedringer, men det stopper ikke der. Den vil forhåpentligvis også være ekstremt stille og ikke produsere for mye varme siden den bruker et dampbasert avkjølingssystem, kunne spille av Ultra HD-bluray, samt kunne streame og ta opptak i høyere kvalitet. Konsollen har altså mye å skryte av, så da spørs det bare om du er villig til å betale for det.

Konsollen vil nemlig koste 5000 kroner her til lands når den kommer 7. november. I denne pakken får du konsollen, en kontroller, alt av ledninger, en måned med Xbox Game Pass, og to uker med Xbox Live Gold. Prisen har vært et hett tema siden konsollen ble offentliggjort, og det er tydelig at den ikke er for alle. Dette har Xbox-sjefen Phil Spencer sagt selv flere ganger også. Xbox One X er en konsoll for folk som spiller en god del, er ute etter det aller beste, og har en grei inntakt. Om du føler at disse kriteriene passer deg er det mye å glede seg til om tre uker.

Har du flere spørsmål er det bare å spørre, så skal jeg gjøre mitt beste for å gi et fornuftig svar.

Alt du må vite om Xbox One X


Loading next content